Przeciętny człowiek po zalaniu laptopa jakimś napojem tylko wyciera plamę ścierką, a następnie wraca do pracy, myśląc, że wszystko jest dobrze. Bardziej zorientowni technicznie właściciele komputerów najpierw wyłączą sprzęt i odłączą zasilanie, a następnie ustawią laptopa do góry nogami, aby będąca w nim ciecz nie przedostała się do płyty głównej; a następnie suszą urządzenie w taki sposób przez dwie doby, zanim nie zabiorą go do serwisu komputerowego na przegląd.

Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że rodzaj płynu wpływa na ewentualne uszkodzenia, którym ulegają nasze laptopy. Niejako oczywiste jest, że skład chemiczny poszczególnych napojów będzie wpływał trochę inaczej na elektronikę wewnątrz komputera przenośnego.

W tym artykule pokrótce omówimy poszczególne typy napojów i ich szkodliwość dla laptopów. Jesli zalejesz nimi sprzęt, skorzystaj z naszego formularza darmowejh wyceny usług!

Bezpłatna wycena online Oddaj sprzęt do naprawy

Woda

Woda nie zawiera żadnych dodatkowych składników spożywczych takich jak cukier, tak więc zalanie nią laptopa powoduje najmniejsze szkody ze wszystkich możliwych zalań.

Niemniej jednak wiemy ze szkoły, że połączenie wody z elektroniką może wywołać zwarcie, a długotrwałe wystawienie metalu na wodę powoduje jego rdzewienie i korozję. Dlatego nawet jeśli zalałeś laptopa wodą mineralną, powinieneś zachować należytą ostrożność.

Alkohol

Lenovo L430 zalane winem

Wbrew pozorom alkohol sam w sobie jest drugim - po wodzie - najmniej groźnym dla elektroniki napojem, z tej prostej przyczyny, że nie przewodzi prądu. Dopiero poszczególne rodzaje alkoholu, w których znajdują się cukry, drożdże i substancje kwasowe, stanowią zagrożenie dla płyty głównej i znajdujących się na niej elementów.

Dobrym przykładem jest tu chociażby wino wytrawne - sfermentowane owoce zawierają cukier i kwasy, charakteryzujące się tym, że są żrące dla metali wewnątrz laptopów.

Soki i napoje gazowane

HP Pavilion 15 ze śladami korozji

Soki i napoje gazowane zawierają cukier i kwasy, które sprzyjają korozji elektroniki wewnątrz laptopa. 

Kiedy dochodzi do zalania, po jakimś czasie płyn wyparowuje, ale mogą pozostać po nim osady zawierające kwasy ortofosforowy, askorbinowy lub cytrynowy. To one, w połączeniu z metalowymi częściami, doprowadzają do elektrokorozji - kiedy roztwory zawierające jony lub płynne elektrolity wchodzą w kontakt z elementami elektrycznymi, przepływ prądu doprowadza do korozji. Cukier i kwasy powodują ponadto mikrozwarcia i zaburzenia w przepływie sygnałów od systemu do części urządzenia.

Co więcej, soki i napoje gazowane, bogate w cukier, prowadzą do szybszej korozji elementów elektrycznych niż inne, posiadające mniejszą ilość tych substancji, płyny.

Herbata, kawa i lekarstwa

Lenovo ze śladami zalania kawą

Nawet słodzona kawa lub herbata mogą być niebezpieczne właśnie dlatego, że mają w sobie cukier.

Jeśli zaś chodzi o lekarstwa rozpuszczalne, takie jak Fervex czy Theraflu, to zawierają one paracetamol i kwas askorbowy, które przyczyniają się do korozji wewnątrz urządzenia.

Rodzaj napoju a ratowanie zalanego laptopa

W każdym poradniku dotyczącym sposobu postępowania po zalaniu laptopa najważniejszym krokiem jest oddanie sprzętu do serwisu komputerów.

Po części jest to spowodowane tym, że trzeba ocenić szkody wynikające z zalania (jak wiele elementów uległo korozji, które z nich wystarczy tylko przeczyścić, a które z nich, ewentualnie, wymienić), a po części dlatego, że sposób usuwania plam z elektroniki różni się w zależności od rodzaju płynu, którym zalany został laptop. Serwisy komputerowe wyposażone są w specjalne środki czyszczące i aparaturę, które umożliwiają bezpieczne i dokładne oczyszczenie laptopa z elementów przyczyniających się do elektrokorozji.